Lätt irriterad. Kanske ändå bra och okej i den här situationen?

2014Följ min blogg med Bloglovin" target="_blank">
Det är tidig morgon. Klockan har passerat sju och jag har varit igång på jobbet i någon timme. Mörkret ute vilar och det är svalt. Sådär skönt svalt ute och jag har börjat med mössa. Min bad hair day. Väl inne på jobbet sitter tröjan lite tajtare. Markerar brösten mer än vanligt men samtidigt också magen. Den här morgonen städar jag på ett företag där männen dominerar. Män. Inte pojkar. Som tjej där känner man sig ganska annorlunda. Absolut inte ensam på ett dåligt sätt, mer powermässigt. Men den här morgonen kände jag mig så sjukt nedklampad. Lite nedvärderad. Lite "du är ju både tjej och städare". Lite lilla gumman, du vet? 
 
Anledningen till detta var verkligen inte stor. Jag tror jag förstorar upp detta lite väl samtidigt som jag blir väldigt väldigt lätt irriterad. Det var så att en man sa åt mig att inte låsa en dörr, en skrattade när han löste något som jag inte löste och hur han sedan skulle kommentera det igen och sätta sig själv som vinnare. Under tiden jag går och städar möter jag många ansikten. De flesta hejar. Och på det här stället lär man känna de flesta och det vardagliga "hejet" blir till ett lite mer avslappnat "heej". Under samma morgon när jag har varit med om de männen som jag beskrev ovan, hejar jag glatt på en man. Jag får ett glatt hej tillbaka och sedan något mer. 
- Gå i skolan snälla! Börja skolan istället för att jobba här. 
Varav jag svarar. 
- Ursäkta men vad menar du? Jag tog studenten i juni från ekonomiprogrammet. Jag hade bra betyg, fick stipendie och jag älskar skolan. I höst kom jag in på civilekonomprogrammet men JAG TACKADE NEJ FÖR JAG VILL SE VAD LIVET HAR ATT ERBDJUDA INNAN JAG SÄTTER IGÅNG MED MIN KARRIÄR. Kom till mig om 9 år och fråga mig vad jag tjänar, vilka arbetsuppgifter jag har och vart jag bor. Då ska du få se vad en kvinlig städare kan vara för människa. 
 
Nej. Så svarade jag inte. Men jag kan bli så fullkomligt frustrerad över hur vissa människor tror att de är så himla mycket bättre och ska trycka ner andra. Den här mannen kan jag säga dig knappt har gått gymnasiet. För det första är jag lika mycket värd som alla andra även om jag är städare. Och tro mig. Städaryrket borde uppmuntras mer! Det är inget som alla kan. För det andra så tycker jag att det är pinsamt hur sakta det går för Sverige inom feminismen frågan. Stampar vi inte bara på samma ställe? 
 
 
Bara en tanke från mig som städare. Nästa gång du ser en lokalvådare. Le och uppmuntra hens arbete. Att städa är inte bara att dra en damsugare över några smulor och sen stryka över med en blöt mopp. Det är farliga kemikalier som ska blandas, ett slit för den mänskliga kroppen ska utföras och en teknik som man inte lär sig på en dag. Sen är inte städare ett utav de mest kompliseraste yrkerna men inte så lätt som de flesta tror.